Test
NÄSSJÖ KOMMUN
Close Google

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate NÄSSJÖ LÄRCENTER

Hem / Nyheter / Petra och Emelie har börjat resan mot drömyrket

Petra och Emelie har börjat resan mot drömyrket

En dag i augusti var det smygstart för alla som under ett år ska studera till tågförare på Nässjöakademin. I gruppen med 22 förväntansfulla studenter som under dagen fick information och rundvandring på skolan finns Petra Thorsén och Emelie Lundborg som ser fram emot ett händelserikt år.

Petra och Emelie har börjat resan mot drömyrket

Petra kommer närmast från transportsektorn och har kört lastbil i många år. Att göra något annat har funnits i tanken ett tag och när hon var föräldraledig dök chansen upp. Hon blev tipsad om tågförarutbildningen av sin svägerska som själv ville gå och eftersom Petra ville testa något nytt hakade hon på och sökte till utbildningen.

Alla som söker till tågförare får genomgå både läkarkontroll och psykologtester vilket innebär att en del faller bort under processen. Petra var en av de som klarade testerna galant och som blev antagen till den ettåriga utbildningen som förutom att ge kompetens till att arbeta som tågförare även innehåller TSM-behörighet. TSM innebär att man under två veckor fokuserar på skyddsdelen och att man efter avslutad kurs får intyg som ger ökad kompetens inom tillsyningsdelen och möjlighet att agera som tillsyningsman inom de olika skyddsverksamheterna och tågvarnare m.m. En fördjupad grund att luta sig mot som dessutom har visat sig ge bra baskunskaper för den senare inlärningen.

Varför vill du bli tågförare?

- Jag har ju jobbat som lastbilschaufför i många år och jag gillar att köra. Tyckte dock att jag var klar med att köra lastbil och var trött på att lägga upp rutter och lasta av och på själv. Att testa på livet som tågförare känns som en ny positiv utmaning och det som lockar mest är att köra godståg.

Vad har du för förväntningar på utbildningen?

- Det känns som en kvalitativ utbildning och jag har höga förväntningar. Jag tycker det är bra att utbildningen har mycket praktiktid eftersom man lär sig mycket av att praktisera teorin i verkligheten. Jag har erfarenhet av fordonsutbildningen som jag har gått innan och gillade upplägget med mycket praktik. Att vi kommer att få köra simulator under utbildningen ser jag också fram emot.

Emelie har till skillnad från Petra ingen tidigare erfarenhet från transportbranschen utan har jobbat som personlig assistent. Ett jobb som hon började bli lite trött på och därför ville göra något nytt. Då hon har en bekant som är lokförare blev hon intresserad av yrket som hon tyckte lät roligt och intressant. Emelies förväntningar på utbildningen är också höga och hon ser fram emot ett lärorikt år som som ska leda till jobb, inom gods- eller persontrafik spelar ingen roll.

- Jag tyckte att dagens information var bra. Det känns som en bra grupp som ska läsa tillsammans och jag ser fram emot att få köra mycket simulator för att öva på signaler. Just signalbiten känns som en utmaning att lära sig under utbildningen, säger Emelie.

Läs mer om utbildningen till tågförare.
© 2018 nassjo.se | producerad av webbyrå zwebb | drivs av ezpublish™ | redigera

Nässjö lärcenter, 571 80 Nässjö TEL: 0380-517250/70 E-post: