NÄSSJÖ KOMMUN
Close Google

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate NÄSSJÖ LÄRCENTER

Hem / Tågförare med TSM-behörighet

Tågförare med TSM-behörighet

Snabbtag_500x280w DSC02225_500x280_webb DSC02235_500x280_webb DSC02238_500x280_webb DSC02198_500x280webb Tågsimulator_DSC_7689

Vill du jobba som lokförare? Då ska du söka vår utbildning Tågförare med TSM-behörighet. Utbildningen ger dig de kunskaper du behöver för att kunna köra tåg på det svenska järnvägsnätet. Det är idag stor brist på lokförare i Sverige, vilket gör att det finns goda möjligheter att få jobb.

För att passa som lokförare bör du vara serviceinriktad och stresstålig och kunna fatta rätt beslut i oväntade situationer. Det är också en fördel om du är intresserad av teknik.

Utbildningens upplägg

Utbildningen är ettårig och ger dig de kunskaper och färdigheter som behövs som lokförare. En stor del av utbildningstiden är förlagd på olika järnvägsbolag genom praktik, sk.Lärande i arbete (LIA).

Utbildningen till lokförare är framtagen i samarbete med järnvägsbranschen och innehållet är anpassat till järnvägsbranschens krav. Utbildningen är anpassad till den nationella utbildningsplan som branschorganisationen Almega och branschföretagen tagit fram.

I järnvägsknuten Nässjö möts sex järnvägslinjer och flera av de stora tågbolagen har kontor här. Förutsättningarna är därför mycket goda att lära sig allt som yrkesrollen som lokförare kräver, både teoretiskt och praktiskt.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskaper motsvarande förarbevis enligt EU:s krav. Utbildningen ger också kompetens inom områden som berör bromsprovare, bland annat signalgivare vid växling och tillsyningsman spärrfärd.

100% fick jobb

Uppföljningen som Myndigheten för yrkeshögskolan gjorde i december 2016 visade att av de studerande som tog examen från yh-utbildningen Tågförare med TSM-behörighet sommaren 2016, har alla fått jobb inom utbildningens verksamhetsområde.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna i yrkesrollen som lokförare varierar inom de olika företagen, från att enbart köra tåg till att ha mer flexibla arbetsuppgifter som växlare, radioloksoperatör m.m. Hos vissa arbetsgivare är man både lokförare och tågvärd. Lokföraryrket har i större utsträckning också blivit ett serviceyrke. Arbetstiderna som lokförare kan variera. Som lokförare på godståg kan du ofta få räkna med nattarbete och överliggning på annan ort, medan lokförare inom lokaltrafiken ofta jobbar dagtid.

Tågsimulator

Från och med utbildningsstarten hösten 2016 använder vi oss av tågsimulator i utbildningen. De pedagogiska fördelarna med simulatorträning är många och den simulatorbaserade utbildningen innebär att teori varvas med simulatorträning då vi praktiskt övar på situationer som kan uppstå. Syftet är att få så många övningstimmar som möjligt på avvikelser.

Utbildningsledare Lars-Åke Hedman visar hur simulatorn fungerar (film).

Varför TSM-behörighet?

TSM innebär att du får behörighet som tillsyningsman och vi lägger mer tid på utbildning gällande skyddsdelen vilket förlänger utbildningen med två veckor från den nationella utbildningsplanen. Du får en certifiering helt enligt Trafikverkets utbildningsstruktur och intyget inkluderar BASÄSKYDD samt BASÄFÄRD. Dessa båda intyg ger dig ökad kompetens inom tillsyningsmansdelen och ger dig möjlighet att agera som tillsyningsman inom de olika skyddsverksamheterna och tågvarnare m.m.

En fördjupad grund inom skyddsdelen har visat sig ge bra baskunskaper för den senare inlärningen. Vår utbildning ger ökad kompetens och ökar möjligheterna till att bli en lokförare hos flera entreprenörer inom branschen. Lokförarjobbet är idag inte enbart att köra gods och resandetåg, marknaden för lokförare är större och innefattar många yrkesområden hos entreprenörssidan.

Behörighetskrav

Läs om behörighetskraven under Ansökningsprocessen.

Vill du veta mer om utbildningen?

Utbildningsledare:

Lars-Åke Hedman
tel: 0380-51 72 19
vxl: 0380-51 72 50

Maila:

lars-ake.hedman@nassjo.se

Studie och yrkesvägledning:

0380-51 72 62, 0380-51 72 64, 0380-51 72 66

Facebook:

facebook.com/Nassjoakademin
© 2017 nassjo.se | producerad av webbyrå zwebb | drivs av ezpublish™ | redigera

Nässjö lärcenter, 571 80 Nässjö TEL: 0380-517250/70 E-post: