Test
NÄSSJÖ KOMMUN
Close Google

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate NÄSSJÖ LÄRCENTER

Hem / Verktygsmakare / Intervju med Robert - en verktygsmakare

Intervju med Robert - en verktygsmakare

Verkstadslokalerna på Stålverktyg i Forsheda utanför Värnamo är stora och ljusa med högt i tak. Många fönster släpper in solljuset utifrån och i hyllorna är det ordning och reda. Det råder en lugn stämning och i ett hörn står Robert Nord och diskuterar med en kollega samtidigt som han skruvar på en form, ett så kallat verktyg, som Volvo har beställt.

Verktygsmakare är ett yrke som är varierande, roligt och utmanande. Jag jobbar mycket med problemlösning. - Robert Nord

Robert Nord jobbar som verktygsmakare på Stålverktyg i Forsheda.

När verktyget är färdigmonterat och klart kommer Volvo kunna tillverka fläktkåpor till sina bilar med hjälp av verktyget. Det är lite tidspressat, blir inte verktyget klart i tid så stoppas Volvos produktion. Verktygsmakarna är med andra ord en viktig pusselbit för att produktionen inom svensk tillverkningsindustri kan rulla på utan att stanna.

Hur ser en typisk dag ut som verktygsmakare?

Det är väldigt olika, det kan vara allt från att man skruvar, letar fel eller står och fräser till att man sitter i 3D-program och ritar eller programmerar maskiner. Det roligaste med yrket är att det är så varierat. Jag tycker inte om att göra samma sak hela tiden utan gillar när det är varierade arbetsuppgifter. Den ena dagen är inte den andra lik och det gillar jag. Jobbet som verktygsmakare är också utmanande, ofta får man hitta lösningar på problem som uppstår vid tillverkningen av verktyget eller när ett verktyg inte riktigt fungerar som det ska. Det är inte alltid det lättaste men roligt och utmanande!

Vilka egenskaper är bra att ha som verktygsmakare?

Man bör vara noggrann, det är en bra egenskap då man i regel jobbar med toleranser på hundradels millimetrar, och så är det en fördel om man gillar problemlösning.

Är du verktygsmakare har du en teknisk bred grund att stå på som ger dig karriär- och utvecklingsmöjligheter om du vill. Det är inte alls ovanligt att man så småningom blir projektledare, teknisk försäljare eller t.ex. konstruktionsansvarig.

Hur ser det ut på jobbfronten?

Det är lätt att få jobb! Jag har jobbat som verktygsmakare i 10 år och har aldrig haft några problem med att få jobb. Jag har flyttat runt en del men det har inte varit svårt att skaffa jobb var jag än har bott. Det är verkligen en fördel med yrket.
© 2018 nassjo.se | producerad av webbyrå zwebb | drivs av ezpublish™ | redigera

Nässjö lärcenter, 571 80 Nässjö TEL: 0380-517250/70 E-post: